14.10.2014 00:21

Domácí mazlíčci a léky pro lidi

Bohužel se stále setkávám s tvrzením majitelů typu "nebylo mu/jí dobře, tak jsem jí dal/a Ibalgin...". Řada léčiv bezpečně užívaná u lidí však může způsobit vážné zdravotní komplikace až smrt Vašich čtyřnohých miláčků!
Léky typu Ibalgin mohou vyvolat vznik žaludečních vředů, závažné krvácení do trávicího traktu a selhání ledvin. A to i po jediné dávce (1 tableta Ibalgin 400 pro 10 kg pejska)!
I Aspirin u zvířat může způsobit vznik žaludečních vředů, případně anémii a poškození jater. Nemá specifický protilék a toxicita nejde účinně léčit!
Podáním i pouhé 1/4 500 mg tablety Paralenu můžete své kočce způsobit ošklivou smrt. Kočka totiž, narozdíl od člověka, nemá enzym metabolizující tyto léky, proto se v jejím organismu mění na toxické látky. Ty pak způsobí vznik methemoglobinémie, kdy krevní barvivo hemoglobin již není schopné vázat a přenášet kyslík ke tkáním. Zvířátko se tak v podstatě udusí.
A tak bychom mohli pokračovat dál a dál... 
Pokud se Vám tedy zdá, že Vaše zvířátko "není ve své kůži", neprosperuje nebo ho něco bolí, NIKDY NESAHEJTE DO DOMÁCÍ LÉKÁRNY A RADĚJI ZAPOMEŇTE, ŽE NĚJAKÉ LÉKY DOMA MÁTE! KONZULTUJTE PROBLÉM SE SVÝM VETERINÁRNÍM LÉKAŘEM, PŘÍPADNĚ SI ROVNOU DOMLUVTE NÁVŠTĚVU. Ráda Vám pomůžu s řešením zdravotních obtíží Vašeho chlupáče.

—————

Zpět


Kontakt

MVDr. Ivana Bendová

Týniště nad Orlicí

+420 732 290 797