28.11.2014 21:18

Othematom u psů

Othematom je stav, kdy dojde k prasknutí drobné cévy v ušním boltci a vylití krve mezi ušní chrupavku a kůži ušního boltce. Pro psa je velice nepříjemný. Nejčatěji vzniká při klepání hlavou nebo nadměrném škrábání ucha v důsledku zánětu zvukovodu, příp. přítomnosti cizího tělesa ve zvukovodu. Tyto stavy je nutné řešit současně s vlastním othematomem. Další z příčin může být přímé mechanické poškození ucha (např. při šarvátkách).

Konzervativní ošetření othematomu spočívá v odsátí tekutiny tenkou jehlou, příp. v kombinaci s lokální aplikací kortikosteroidů. Pokud konzervativní terapie selže, tzn. ani po třech odsátích nedojde k vyřešení othematomu, nebo pokud je othematom příliš velký, bolestivý a pod., je nutné přistoupit k terapii chirurgické.

Chirurgicky se malé othematomy dají řešit prostou drenáží, v případě větších othematomů nebo pokud je othematom již organizovaný, využívá se technika incize othematomu s prošitím ušního boltce. Kůže boltce se v místě othematomu nařízne, obsah se vypustí a vypláchne, ranka se nechá otevřená pro zajištění drenáže othematomu. Poté se ucho prošije velkým množstvím jednotlivých uzlíčkových stehů, které zajistí opětovný srůst kůže s chrupavkou. Je možné také ucho vypodložit speciální vycpávkou, která ucho drží ve správné pozici a má zabránit jeho zkrabacení a zkroucení, což je bohužel u hematomů častou komplikací. Stehy se vyjímají za 14 dní po operaci. Po celou dobu musí mít pes nasazen ochranný límec pro zabránění autotraumatizace a také je vhodné, aby byl medikován antibiotiky pro snížení rizika bakteriální infekce.

Případ z praxe:

Pes, labradorský retrívr "Sam"

- předveden s othematomem, konzervativní terapie bohužel selhala, proto bylo přistoupeno k chirurgické terapii S-incizí s prošitím za použití vycpávky

- otoskopickým vyšetřením ucha a následným mikroskopickým vyšetřením výtěru z ucha byla zjištěna kvasinková infekce a zahájena terapie

 

Obrázek č.1: Stav před operací - zde již ucho oholeno, umyto a ošetřeno antiseptiky, zarouškováno sterilní operační rouškou, zvukovod vytamponován

Obrázek č. 2: V místě othematomu provedena incize kůže ve tvaru písmene S, obsah byl vypuštěn a kapsa vypláchnuta sterilním fyziologickým roztokem

Obrázek č. 3: Tvarování speciální sterilní vycpávky

Obrázek č. 4: Přiložení speciální sterilní vycpávky...

Obrázek č. 5: ...a její prošití mnoha jednotlivými uzlíčkovými stehy

Obrázek č. 6: Hotovo! Othematom je drénován přes incizi, stehy umožní opětovný srůst chrupavky s kůží, vycpávka drží ucho ve správné poloze a brání jeho zkrabacení.

Obrázek č. 7: Pečlivý klinický monitoring pacienta po operaci je nutností a pro nás samozřejmostí

Obrázek č. 8: Sam se budí po operaci. Stehy se vyjímají 14 dní po operaci. Po celou dobu musí pacient nosit ochranný límec.

Obrázek č. 9: Stav ucha po vyjmutí stehů a odstranění vycpávky. Kosmetický efekt je u Sama vynikající :-) Ranka po incizi se nechá hojit sekundárně, již nyní je o polovinu menší, za dva týdny po ní zbyde jen nepatrná jizvička.

Obrázek č. 10: Po dvou týdnech konečně pohodlí bez límce. Sam si užívá drbání brady o zem :-) Poznáte, které ouško bylo operované?

 

 

—————

Zpět


Kontakt

MVDr. Ivana Bendová

Týniště nad Orlicí

+420 732 290 797